Skip links

8 юли – Световен ден за борба с алергиите

8 юли – Световен ден за борба с алергиите

Увеличаването на алергичните заболявания се дължи на три фактора – генетична предразположеност, околна среда, качество на живота

Световният ден за борба с алергиите се отбелязва ежегодно на 8 юли от 2005 г. по решение на Световната организация по алергии (WAO) и Световната организация по имунопатология (WIPO). Целта му е да информира широката общественост за симптомите и мерките за превенция на това заболяване.

Алергията е състояние на повишена чувствителност на организма към въздействието на определени фактори на околната среда – алергени, което се развива при многократно излагане на тези вещества. Те могат да бъдат: прах (уличен, домашен или книжен), животински косми, растителен прашец, лекарства, хранителни продукти (най-често: яйца, мляко, пшеница, соя, морски дарове, ядки, плодове), битова химия, ухапвания от насекоми, мухъл. , латекс, животни и техните отпадъци и др.

Понятието „алергия“ се появява в медицинската терминология през 1906 г., като авторството му се приписва на австрийския педиатър Клеменс фон Пиркет (на немски: Clemens Peter Freiherr von Pirquet, 1874–1929). Но самият този проблем има по-древна история. Още в дните на Древен Египет са описани симптоми, които сега се считат за клинични прояви на алергии.

Въпреки това, медицината започва да изучава това заболяване едва през 19 век – в периода на интензивно развитие на индустрията или по-скоро свързаното с това замърсяване на околната среда, а природата на това явление е разбрана едва в края на 20 век. И колкото повече се нарушаваше екологичният баланс в света, толкова по-голям мащаб придобиваха алергиите…. В момента алергиите са едно от най-често срещаните заболявания в света.

Според Световната здравна организация (СЗО) около 40% от населението на света страда от алергии, като се наблюдава увеличение на алергичните заболявания както сред възрастните, така и сред децата. Освен това в мегаполисите от 30 до 60% от населението е податливо на това заболяване. И тази цифра непрекъснато се увеличава. Но също така страшното е, че алергиите са причина за редица хронични заболявания (например бронхиална астма), които се превръщат в сериозен медицински, социален и икономически проблем. Сред факторите, допринасящи за развитието на това заболяване, най-честите са: замърсяване на околната среда, психологически стрес, изменение на климата, некачествени хранителни продукти и неконтролирана употреба на лекарства. Но основните причини за всяка алергия се крият в генетичната основа на човека – ние наследяваме гени, които са отговорни за предразположението към алергични реакции.

Най-често алергиите започват да се проявяват в ранна възраст с повишена чувствителност към храни. Съществуват няколко вида алергични реакции в зависимост от органа или групата органи, в които се появяват (респираторни, кожни или офталмологични), както и различни видове алергии в зависимост от причината. Формите на алергичните реакции са разнообразни – те се проявяват под формата на силно дразнене на лигавиците, кожни обриви, подуване или екзема, продължителна хрема или кашлица, спазматично дишане, общо неразположение и други симптоми.

Ако се появят симптоми на алергия, трябва да се консултирате с терапевт или алерголог. Ако знаете, че имате алергия или предразположение към нея, опитайте се да спазвате определени правила, за да избегнете усложнения. Основното е да се избягва контакт с алергени, тъй като алергиите имат свойството да провокират все по-тежки реакции при повторен контакт с алергена. За съжаление повечето хора често приемат това заболяване твърде леко. И мнозина дори не осъзнават, че са болни, приписвайки симптомите на алергия на други заболявания.

Липсата на информираност и познаване на този проблем, не само сред населението, но и сред здравните работници, води до неправилно и ненавременно лечение, което води до развитие на сериозни, понякога животозастрашаващи усложнения. Според прогнозите на СЗО 21 век ще бъде векът на алергиите.

Ето защо инициативата за провеждане на днешната международна дата трябва да допринесе значително за разпространението на знанията за това заболяване сред най-широките слоеве от населението, демонстрирайки сериозността на това неприятно заболяване и необходимостта от превантивни, терапевтични и диагностични мерки за повишаване на качество на живота.

Оставете коментар

Skip to content