Skip links

Свети Врач – Ден на билкарите и народните лечители

На първи юли честваме Свети Врач – народен и църковен празник, посветен на светите братя Кузма и Дамян. Този ден е специален за всички билкари и лечители, които посвещават живота си на изцеление и благодеяние, както и за всички, които почитат традициите и преданията на българския народ.

Легендата за Светите Братя Кузма и Дамян

Много предания разказват за светите братя Козма и Дамян, известни със своята безкористност и вярност към клетвата, която са дали: да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат пари за това. Според легендата, веднъж те излекували богата жена на име Паладия от тежка и неизлечима болест. Тя многократно им предлагала скъпи дарове като знак на благодарност, но те отказвали.

Накрая, по-малкият брат Дамян се съгласил да вземе три яйца като символ на Светата Троица. Това разгневило Козма, който се отрекъл от брат си и поискал да не бъдат полагани в един гроб след смъртта си. Козма умрял пръв, а след него и Дамян го последвал. Въпреки желанието на Козма, хората решили, че е несправедливо двамата братя да бъдат разделени в отвъдното, след като цял живот са работили заедно, лекували и дарявали радост и живот. Затова ги положили в един гроб, който и до днес се почита в Сирия.

Чудотворните Изцеления

Много чудни изцеления се приписват на двамата братя лечители. Преданията разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат дори грош за това. Българинът нарича летния празник на двамата братя Свети Врач. На този ден празнуват всички врачки, баячки, народни лечители и билкари.

Традиции и Обичаи на Свети Врач

На Свети Врач се спазват множество традиции и обичаи, свързани с лечебната сила на природата и почитта към лечителите:

  • Събиране и Подреждане на Билки: На 1 юли, ако някой види рано призори странни жени да подреждат треви на купчинки, познава ги веднага – те разпределят билките, събрани на Еньовден, подреждат ги за различни болести и ги оставят за годината, която идва.
  • Преспиване в Църква или Параклис: Вечерта срещу празника, болни, недъгави и слепи отиват и преспиват в църква или параклис на светците. Сутринта се мият с лековита вода от аязмата.
  • Обричане и Курбан: Обрича се и курбан на лечителите, като израз на благодарност и почит.
  • Месене на Хляб: Меси се хляб и се раздава за здраве.
  • Не Работят за Здраве: Жените не работят нищо, за да не се разболеят семействата им и домашните животни. Народните лечители също не работят на празника на своите покровители, защото вярват, че “няма да им се хване лекът”.

Свети Врач е ден на благодарност и почит към лечителите и природата, ден, в който се припомнят и почитат традициите и вярванията на нашите предци. Нека на този ден да си спомним за безкористната грижа и любов, с които светите братя Кузма и Дамян са дарявали хората, и да продължим техния завет да лекуваме и помагаме един на друг с чисто сърце и вяра.

Оставете коментар

Skip to content