Качество на Палестинската храна – Посланникът на Палестина – д-р Ахмен Ал Мадбух
Искаме да ви разкажем за едно невероятно събитие, организирано от нас в партньорство с ЕКСПЕРТИТЕ и Дипломат Корпорейшън. Този път се съсредоточихме върху палестинската кухня и решихме да представим нашите гости на Кулинарната академия на Diplomat нейните вкусове и традиции. Преди всичко, нека ви разкажем малко повече за традиционната палестинска кухня. Тя е изключително разнообразна и богата на аромати. В нея се смесват влияния от близкосредиземноморската, арабската и турската кухня. Обичайните продукти, които се използват в палестинската кухня, включват зеленчуци, маслини, масло, ориз, ягоди, ядки и подправки като кимион, куркума и кардамон. Традиционните ястия включват пълнени гравчета, пържени зеленчуци, питки и сладкиши с мед и фъстъци. На нашето събитие имахме честта да посрещнем Негово превъзходителство посланикът на Палестина в България, д-р Ахмед Ал Мадбух. Той се включи в готвенето и приготви три рецепти, характерни за домашната кухня на Палестина. Салата “Фаттуш”, основното ястие “Маклюба” и десертът “Наммура” бяха приготвени с майсторство и се насладихме на тях с удоволствие.
Докато готвеше, д-р Ал Мадбух показа и друго свое майсторство – това на рязането. Със сигурност това е умение, което е придобил извън дипломатическата си кариера. В кухнята му помагаха и съпругата му, г-жа Светлана Ал Мадбух, както и уредите за кухня от Diplomat. За да допълним нашето събитие, момичета от танцовата група към посолството представиха нашите гости с любимия танц на приятелите на Палестина – “Дабке“. Това беше невероятно изживяване, което допълни автентичността на нашето събитие. На кулинарното майсторство на посланическото семейство и на екзотичния вкус на палестинската кухня се насладиха посланици, представители на външно министерство, журналисти и приятели.Всички ние, в компанията на чаша бутиково вино от специалната серия Levent на “Винарска къща Русе”, се поздравихме с настъпващите празници.