Skip links

Не сме доволни от качеството на живота си

Само около 6% от българите смятат, че тази година е била по-добра от предишната

Живеем по-лошо, мечтаем по-малко и се отдаваме на почивка все по-рядко. Това сочат резултатите от национално представително проучване за качеството ни на живот.

Близо 64% от хората смята, че икономическата обстановка в страната се е влошила. Според проучването на Асоциация “Качество на живота” българинът е доста скромен в желанията си.

За всеки втори качествен живот означава да има достатъчно пари

За една трета – да имат добра работа, за всеки пети оперделящ е достъпът до качествени здравни услуги, а малко повече от 13% имат нужда от повече спокойствие и сигурност, за да могат да кажат смело, че живеят качествено.

Близо 80 на сто от анкетираните, смятат че благосъстоянието им се е влошило. Икономическата обстановка – също. Сериозни пропуски има и в сферата на здравеопазването – над 60% от хората не са доволни от качеството на предоставените услуги.

Само за 6 на сто от българите тази година е по-добра, 47% от анкетираните категорично заявяват, че качеството им на живот се е влошило.

„Разбира се, различен тип хора дават подобни определения, тези 6 %, които отчитат подобряване в своето качество на живот, са високо образовани, с доходи над 600 лева на член от домакинството, по-заможни”, заяви Елена Дариева от НЦИОМ.

Каква е реалността обаче извън числата?

Филип е на 40 години, откакто се помни работи в столичните заведения за бързо хранене. Определя заплатата си като добра, но иска повече – за себе си и двете си деца.

„Изплащам жилище 25 години, изчислил съм го на 64 години като стана, ще съм вече със собствено жилище”, казва Филип Диков.

Мими е от хората, които работят за себе си. Има собствен бизнес вече втора година, но обмисля да емигрира в чужбина.

„Аз съм работеща и не съм имала възможността от една година да си купя друго освен храна и обувки, не бих казала, че е по-добре”, споделя Мими Иванова.

И все пак положителни сигнали не липсват.

„Личният живот се оказва важен за българите и това е едно от нещата, които те оценяват положително”, посочва Радина Ралчева от Асоциация „Качество на живот”.

Хората в активна възраст масово страдат от липса на свободно време. 16 на сто от анкетираните споделят, че не са ползвали нито ден отпуск през годината.

Голяма част от българите обаче споделят със задоволство, че живеят в добри отношения с половинката си, което безспорно подобрява качеството им на живот.

Още по-краен извод правят социолозите от „Алфа Рисърч”

Тяхно проучване показва, че за българите 2011 е най-лошата от 1997година насам. А очакванията са 2012-та да е даже по-страшна.

Въпреки това кабинетът запазват подкрепата, с която се ползваше преди изборите, а премиерът дори леко повишава своя рейтинг.

Не сме доволни от качеството на живота си – bTV Новините (btvnovinite.bg)

Оставете коментар

Skip to content